O desiatej hodine sa návštevníci ocitnú na MiniVeľtrhu farmárskych výrobkov, vína, mäsových výrobkov, rýb a včelárstva – včelárskych potrieb, gastronómie, odborných prednášok, B2B rokovaní slovenských a ukrajinských partnerov, včelárskej výstavy a poradenstva, spojený s ochutnávkou a receptmi. To všetko za účasti včelárov, prvovýrobcov syra, mäsových produktov zo Slovenska i z Ukrajiny.
V budove Alfa môžete pokračovať o trinástej v ochutnávaní ukrajinských špecialít na Kulinárii. Chýbať nebudú samozrejme boršč, bograč (guláš) , holubky (plnená kapusta), pirohy, kvas a iné špeciality, ktoré sa budú pripravovať na mieste, kde sa môžete nielen dosýta najesť, ale čo to odkukať od šikovných kuchárov, získať recept a skúsiť si to pripraviť aj doma.
Boršč je kulinárskym symbolom Ukrajiny. Jeho receptúra sa po generácie zachovala takmer v každej rodine. Prvá zmienka o tomto chutnom jedle je z roku 1556. Dokonca bol prvok „Kultúra výroby ukrajinského boršču“ 1. júla 2022 zaradený do Zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Ukrajiny. Demonštruje dôležitú úlohu počas ozbrojených konfliktov a mimoriadnych udalostí. Je prvkom sociálnej integrácie a súdržnosti, ktorý slúži na zjednotenie obyvateľov Ukrajiny bez ohľadu na vek, pohlavie či pôvod. Receptov na boršč je veľa a takmer každá gazdinka má svoj vlastný a niektoré receptúry sú dokonca prísne utajené.
Súčasťou Dní Ukrajiny je aj Slovensko-ukrajinské fórum (26. – 27. 9. 2022), ktoré sa bude niesť v duchu cezhraničnej spolupráce. Jeho cieľom je definovanie aktuálnych možností na rozvoj po ekonomických dopadoch spôsobených vojnovou agresiou Ruska, vrátane plánu obnovy Ukrajiny.